Dierckx_Accordeon1.jpg

BIOGRAFIE

Sebastian Enriques °1997 werd geboren in Antwerpen uit een gezin vol muziek: zijn moeder, een Vlaamse klassieke violiste en zijn vader, een Peruviaanse traditionele muzikant. Muziek is hem met de paplepel meegegeven waardoor hij al van jongs af aan bezeten is door alles wat met muziek te maken heeft. Op zijn 5de kreeg hij zijn eerste muzieklessen piano en nog geen twee jaar later leerde hij viool spelen aan de muziekschool van Wijnegem. Bij het eerste contact met een accordeon in november 2008, was hij direct verkocht en voelde hij zich onmiddellijk verbonden met het instrument. Amper 1 jaar later bracht Sebastian voor het eerste als accordeonist een avondvullend programma met het duo Muzant. Samen met zijn moeder violiste speelden ze de pannen van het dak en leerde hij gaandeweg heel natuurlijk de kneepjes van het vak. 

Na zijn studie aan de!Kunsthumaniora Antwerpen werd hij toegelaten met Magna Cum Laude (grote onderscheiding) op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Ludo Mariën. In de jaren daarna reisde hij met de accordeonklas van Mol naar internationale wedstrijden in Bratislava en Praag. Met oa. Sebastian als solist werden ze bekroond met 'Grand Prix Bratislava' en 'Festival Laureate' met de hoogst behaalbare score. Ondertussen speelde Sebastian zijn masterproef accordeon waarbij hij met Maxima Cum Laude (Grootste onderscheiding) afstudeerde. Bovendien geeft hij sedert 2018 zijn passie door aan zijn accordeonleerlingen in Muzarto, De Academie voor Muziek, Woord en Dans Essen - Kalmthout, Mimuze Kalmthout en Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Beeld, Deurne.

Mede dankzij deze ervaringen en brede muzikale vorming ontwikkelde Sebastian zich tot een accordeonist die in alle stijlen thuis is. Deze veelzijdigheid tracht hij te bereiken door de grenzen van zijn accordeon op te zoeken, waarbij hij het publiek niet onberoerd wil laten. Hij streeft dan ook naar een grotere waardering voor zijn instrument en hoop vooral dat te bereiken bij u. 

Accordeon_084.jpg

Het is verazingwekkend hoe Sebastian verschillende stijlen kan laten openbloeien op de accordeon! Zelfs wat oorspronkelijk niet voor accordeon was gecomponeerd, lijkt natuurlijk en overtuigend. Zo strekt de boog zich uit van Bach tot Piazzolla, van solo tot ensemble, van sober tot hartverwarmend tot moderne spanning, van rustgevend tot virtuoos. Alles is een kunst op zich! De vruchten van lange, lange jaren, enthousiaste ouders en ervaren leerkrachten. Aan het eind bedankt hij allen - een indrukwekkend gebaar dat hem onderscheidt als een kunstenaar met grote gevoeligheid. Hij is nu al een groot solist, hopelijk gaat hij ook ooit lesgeven. Veel succes voor een carrière zoals jij ze wil!

- Gottfried (vertaald uit het Duits)