top of page
DSC_2888.jpg

BIOGRAFIE

Sebastian Enriques °1997 werd geboren in Antwerpen uit een muzikaal gezin. Zijn moeder is een Vlaamse klassieke violiste en zijn vader is een Peruviaanse traditionele muzikant. Op 5-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen en op zijn 8 jaar leerde hij viool spelen aan de muziekschool van Wijnegem. Toen hij in november 2008 voor het eerst in aanraking kwam met een accordeon, was hij meteen begeesterd en voelde hij zich onmiddellijk verbonden met het instrument. Amper één jaar later stond Sebastian voor het eerst op het podium met een avondvullend programma als accordeonist van duo Muzant. Samen met zijn moeder violiste speelden ze inmiddels door heel Vlaanderen en omstreken en namen ze in 2016 hun eerst CD 'Altijd Onderweg' op. 

Na zijn studie aan de!Kunsthumaniora Antwerpen werd hij in 2016 met grote onderscheiding toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de klas van Ludo Mariën. In de daaropvolgende jaren nam hij met de accordeonklas van Mol deel aan internationale wedstrijden in Bratislava en Praag. Met onder andere Sebastian als solist werden ze bekroond met 'Grand Prix Bratislava' in 2017 en 'Festival Laureate' in 2018 met de hoogst mogelijke score. In deze periode maakte hij ook deel uit van diverse projecten zoals: 'A Night of Tangos' in 2018 o.l.v. Anouk Lapaire en Laia Ruiz, 'Tango Sextet' in 2019 o.l.v. Sebastian Enriques, 'Bram Rooses Ensemble XXI' o.l.v. Bram Rooses in 2020, 'Witte Vlinders' in 2021 o.l.v. Emma Wills en 'En Ik Dan?' o.l.v. An-Sofie Moons en Yune Paepe in 2022.

 

Met beloftevolle gitariste Emma Wills vormde hij in 2018 Duo Como. De passie en technische souplesse in hun spel, dat met veel plezier wordt gebracht, komt naar voor in hun gevarieerd en zomers programma onder de naam 'Douce Joie'. In 2021 speelde Sebastian zijn masterproef accordeon waarmee hij met grootste onderscheiding afstudeerde. Daarna won hij de eerste prijs in de Trophée Mondial Richard Galliano in de categorie senior solo voor zijn interpretatie en arrangement van 'Des Voiliers' van Richard Galliano en 'De Maan is Verhuisd' van Gwen Cresens. Momenteel werkt Sebastian samen met dichter Peter Holvoet-Hanssen aan een eigen project genaamt 'Libretto' door De Sneeuwmakers. Daarnaast geeft hij sinds 2018 zijn passie door aan zijn leerlingen in Muzarto, De Academie voor Muziek, Woord en Dans Essen - Kalmthout, Mimuze Kalmthout en Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Beeld, Deurne.

Dankzij deze ervaringen en brede muzikale vorming ontwikkelde Sebastian zich tot een accordeonist die in alle stijlen thuis is. Deze veelzijdigheid uit zich in zijn zoektocht doorheen het gehele muziekrepertoire - van barok tot jazz en van Argentijnse tango tot Franse musette - waarbij hij met grote virtuositeit en vakmanschap deze genres overstijgt. Daarbij wil hij het publiek niet onberoerd laten. Hij streeft dan ook naar een grotere waardering voor zijn instrument en hoopt dat vooral bij u te bereiken. 

Accordeon_084.jpg

Het is verazingwekkend hoe Sebastian verschillende stijlen kan laten openbloeien op de accordeon! Zelfs wat oorspronkelijk niet voor accordeon was gecomponeerd, lijkt natuurlijk en overtuigend. Zo strekt de boog zich uit van Bach tot Piazzolla, van solo tot ensemble, van sober tot hartverwarmend tot moderne spanning, van rustgevend tot virtuoos. Alles is een kunst op zich! De vruchten van lange, lange jaren, enthousiaste ouders en ervaren leerkrachten. Aan het eind bedankt hij allen - een indrukwekkend gebaar dat hem onderscheidt als een kunstenaar met grote gevoeligheid. Hij is nu al een groot solist, hopelijk gaat hij ook ooit lesgeven. Veel succes voor een carrière zoals jij ze wil!

- Gottfried (vertaald uit het Duits)

bottom of page