Muzikant in hart en nieren

Over mij

Sebastian Enrique Dierckx °1997 werd geboren in Antwerpen uit een gezin vol muziek. Zijn moeder, een Vlaamse violiste en zijn vader, een Peruviaanse traditionele muzikant gaven hem muziek met de paplepel mee waardoor hij al van jongs af aan bezeten is door de muziek. Op zijn 5de kreeg hij privélessen piano en in 2005 leerde hij viool spelen aan de muziekschool van Wijnegem. Bij het eerste contact met een accordeon in november 2008 was hij direct verkocht en voelde hij zich onmiddellijk verbonden met het instrument. Amper 1 jaar later bracht Sebastian voor het eerst als accordeonist een avondvullend programma met het duo Muzant. Samen met zijn moeder violiste speelden ze de pannen van het dak en leerde hij gaandeweg heel natuurlijk de kneepjes van het vak.

Na zijn studie aan de! Kunsthumaniora Antwerpen werd hij toegelaten op het Koninklijk Conservatorium Antwerpen met Grootste Onderscheiding bij Ludo Mariën. In de jaren daarna reisde hij mee met de accordeonklas van Mol naar wedstrijden in oa. Bratisava en Praag. Met oa. Sebastian als solist werden ze in 2018 uitgeroepen tot 'Festival Laureate' met de hoogst behaalbare score. Ondertussen heeft hij ook een Bachelor Klassieke Accordeon op zak en studeert hij nu verder om ook zijn Master te behalen. Bovendien geeft hij sedert 2018 zijn passie door aan accordeonleerlingen in Muzarto, De Academie voor Muziek, Woord en Dans Essen - Kalmthout en Muziekschool Mimuze in Kalmthout

 

Mede dankzij deze ervaringen en brede muzikale vorming ontwikkelde Sebastian zich tot een accordeonist die in alle stijlen thuis is. Deze veelzijdigheid tracht hij te bereiken door de grenzen van zijn accordeon op te zoeken, waarbij hij het publiek niet onberoerd wil laten. Hij streeft dan ook naar een grotere waardering voor zijn instrument en hoopt vooral dat te bereiken bij u.

 
Accordion, Accordeon, Bayan, Stock

Over mijn instrument

Ballone Burini Accord 55/b
Type instrument: Bayan Knopaccordeon
Speelsysteem: C-Griff (do derde rij) / schuine bassen
Discant: 58 noten / 4-korig / 7 register + 8 kinregisters
Baskant: 120 bassen / 4-korig / 7 registers + convertor
Casotto: Ja
Gewicht: 13,8 kg

Het instrument dat ik bespeel is van het merk Ballone Burini en wordt vaak in het algemeen gerefereerd als een 'Bayan'. Dit is een ander woord voor een grote professionele accordeon en wil zeggen dat er in de linkerhand kan worden overgeschakeld van de standaardbas naar de freebas door middel van een convertor.

Concreet betekend dit dat er in de linkerhand niet enkel bassen en akkoorden kan gespeeld worden, maar ook individuele noten zoals in de rechterhand. Hierdoor kunnen we als 'bayanist' ook polyfone werken spelen van klassieke grootmeesters zoals J.S. Bach, D. Scarlatti, C. Franck, W.A. Mozart en meer.

De accordeon is een instrument als geen ander. Het bezit veel verschillende capaciteiten die in geen enkel ander instrument zijn samengebracht. Het instrument is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een houtblazer omwille van de rieten die de klank produceren in de accordeon. Daarbij heb je een ongelooflijke controle over de dynamiek. Het is ook vergelijkbaar met een piano in de zin dat het een toetsinstrument is. Daardoor kunnen we -in tegenstelling tot een houtblazer- meerdere stemmen tegelijk spelen in de linker- en rechterhand. De vergelijking met orgel wordt ook vaak gemaakt omwille van het gebruik van registers om verschillende klankkleuren te bekomen.

Accordeon is niet alleen een heel uitgebreid instrument maar wordt ook in veel verschillende genre's gebruikt; Klezmer, Tango nuevo, Franse musette's, Russische ballade's, Folk, Schlager, Mexicaanse Norteno, Polka,... Accordeon is misschien wel het veelzijdigste instrument in de wereld.

 
Mols Accordeonensemble

Prijzen

Laureaat van Marnix-wedstrijd 


Antwerpen - 2014

Laureaat van Sterk Onversterkt


Wilrijk - 2014

2de prijs Experts Salonber


Lier - 2015

'1ste prijs en Gold medal' + 'The Grand Prix Bratislava' op Bratislava Cantat II als solist bij Mols Accordeonensemble


2017 - Bratislava

'1ste prijs en Gold medal' + 'Festival Laureate' op International accordion days als solist bij Mols Accordeonensemble


2018 - Praag

  • Facebook
  • YouTube
  • SoundCloud

Info & boeking: contact@sebastianenriques.com

Ondernemingsnummer: 0736.505.360

© 2020 by Sebastian Dierckx. All rights reserved